Zdrav način življenja

Gibanje


Znano je, da dobra telesna pripravljenost/kondicija pozitivno vpliva na naše zdravje. Krepi imunski sistem, deluje na srčno žilni in dihalni sistem, vpliva na dobro počutje, zmanjšuje tesnobo, splošno povedano ugodno deluje na naše celotno telo. Dobro telesno pripravljenost lahko dosežemo na več načinov. Nekateri se udeležujejo skupinskih vadb, hodijo v fitnes klube, se odločajo za rekreacijo v naravi ali igre z žogo. Drugi bi celo rekli, da pridobijo vso potrebno kondicijo že s svojim delom.
Kaj pa v tem sedanjem času, ko smo vsi v izolaciji, karanteni, zaprti, omejeni z gibanjem? Je to lahko izgovor za telesno neaktivnost?
Po priporočilih strokovnjakov Fakultete za šport in Nacionalnega inštituta za javno zdravje naj bi odrasli za ohranjanje zdravja bili aktivni 150 minut na teden zmerno intenzivno vadbe ali 75 minut visoko intenzivne vadbe. Otroci naj bi bili dejavni najmanj 60 minut na dan tako, da se globoko zadihajo in spotijo. Glede izbire aktivnosti je potrebno upoštevati splošna priporočila zdravnikov in oblasti, npr. higiena rok in kašlja, medsebojna razdalja, odrejena izolacija, omejitev gibanja samo na področju občine, v kateri stanujemo.
Ostanimo zdravi!
Gibajmo se še naprej, vendar upoštevajmo navodila.

Lana T., 7. b

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja