Utapljanje v plastiki

Plastika z vsemi svojimi lastnostmi, ki nam pomagajo naše življenje ohranjati lažje s tem, ko nam nudi posodo za shranjevanje, nam krasi stanovanja z okraski, dandanes postaja vse večja grožnja.

Kljub vsem dobrim lastnostim, ki jih definitivno ni malo, z njo pridejo tudi slabe in mnogo hujše posledice, ki jim mnogo ljudi ne upa pogledati v oči. Osredotočila se bom na vsakdanje stvari, zaradi katerih se v plastiki utapljamo.

Kot prvi dejavnik, pri katerem se plastike uporablja mnogo preveč so seveda trgovine in živilska industrija. Že če samo malo pomislimo, ugotovimo, da pri vsakem še tako malem nakupu , kjer na primer kupimo štiri vrste sadja in zelenjave, piščančja prsa, prigrizke kot so čips v vrečki in na primer zavitek listnatega testa, s seboj domov privlečemo zelo veliko odvečne plastike, ki je nikoli več ne bomo uporabili. Ta problem je še toliko večji, če kupimo pakirano zelenjavo in sadje. Prva slabost tega je, da jemo staro sadje, ki ni več najboljše kakovosti, druga slabost pa je, da je to sadje verjetno zapakirano po kosu in potem še v eni plasti plastike, ki varuje vse, kar je v paketku zelenjave (vse je pakirano dvakrat). Zato se mi zdi zelo pametno, da so v Sloveniji in tudi po drugih državah ukinili brezplačne plastične vrečke, ki se nam ponujajo pri blagajnah. S tem ne samo da so pomagali Zemlji, pomagali so tudi malim podjetjem, ki se ukvarjajo z izdelavo vrečk za večkratno uporabo, ki so postale vedno bolj priljubljene tudi v modnem svetu. Na koncu dneva je seveda pomembno, da ljudje sodelujemo med seboj in si pomagamo.

Drugi dejavnik vpliva tudi na živali. Sploh na tiste, ki živijo v morju. Kar zmrazi me ob pogledu na reke v Aziji, kjer na površini skoraj ne vidiš več vode, ker je vse prekrito s plastiko. Sama zase pravim, da sem velika ljubiteljica živali, zato se mi trga srce, ko vidim prizore živali v morju, ki umirajo zaradi človeške malomarnosti. Že samo ribiči na leto v morju pustijo toliko plastike, da se ti zvrti, ko slišiš številke. Mnogo organizacij po svetu se je odločilo temu narediti konec in vsaj malo pomagati vodnim živali, ki se zastrupljajo tudi zato, ker se plastika nahaja v hrani, ki jo pojejo. Te organizacije čistijo obale, plaže navsezadnje pa tudi odprta morja. Plastiko, ki jo naberejo, nato reciklirajo in iz nje naredijo izdelke. Organizacija, ki sem jo nekaj časa nazaj zasledila iz reciklirane plastike izdeluje zapestnice.

V zadnjih nekaj letih se je v meni prebudila ljubezen do potovanja. Prepotovala sem že večino Evrope. Na potovanjih opazujem, kako ozaveščeni so ljudje v ravnanju s plastiko. Moram reči, da je plastike v vseh pogledih tam ogromno več, kot na primer v Sloveniji , kar je tudi logično, saj sem obiskovala sama velemesta, po katerih se čez dan sprehodi več ljudi, kot pa je prebivalcev v Sloveniji. Vidi pa se, da je v Evropi zelo razširjena ozaveščenost o preveliki porabi plastike. To lahko vidimo tudi v trgovinah, kjer je tako kot pri nas potrebno plačati plastične vrečke oziroma se v trgovinah prodajajo platnene vrečke.

Po mojem mnenju imajo veliko vlogo in vpliv na nas glede porabe plastike tudi družbena omrežja. Sploh Instagram. Tam sledim veliko ljudem, tudi slovenskim ‘vplivnežem’, ki nam podajajo veliko napotkov, kako zmanjšati uporabo plastike. Mnogi od njih imajo od tega tudi svoj posel in prodajajo okolju prijazne izdelke in s tem še bolj oglašujejo manjšo porabo plastike.

Zdaj je res zadnji čas, da se vsi ljudje po svetu začnejo zavedati, da je čas za spremembe, saj nam bo Zemlja to vrnila z obrestmi. Pa sploh ni tako težko storiti nekaj dobrega za Zemljo. Sedaj, ko smo vsi zaprti v naših domovih, se mnogi odločijo, da bodo hrano pridelovali doma. V moji družini to prakticiramo že zelo dolgo, saj živimo na podeželju, kjer imamo več kot dovolj prostora za pridelavo svoje zelenjave in sadja. Tako smo preskrbljeni za polovico pomladi, celo poletje, jesen, včasih nam ostane še tudi kaj za zimo. Zato zelenjavo iz trgovine kupujemo le pozimi, kar bi po mojem mnenju bil zelo velik korak v pozitivno smer, če bi se tako ravnalo več ljudi. En korak naprej bi bil tudi večja uporaba vrečk za večkratno uporabo ali pa razgradljiva pakiranja za vse, kar kupimo. Obstaja še vsaj za četrtino plastike, ki je odvržena po svetu predlogov za lepši jutri. Želim si, da bi te predloge vsak dan začelo uporabljati čim več ljudi. Počasi se daleč pride.

Neža A., 9. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja